Vellykket tur til Palestina i sommer

Gruppa  i Neve Shalom hvor kristne, jøder og muslimer forsøker å leve i harmomi sammen

En gruppe på atten reiste til Palestina i regi av Nablusforeningen i sommer. I vel en uke besøkte vi det mest sentrale historiske, religiøse og politiske stedene i et land som på så mange måter rommer vår egen kulturs vogge.

 

Turen startet i Nablus hvor vi ble møtt med kjent gjestfrihet og varme. Ordfører Adly Yaish stod i spissen for mottakelse på politisk nivå. Ellers besøkte vi både  institusjoner og ble vist omkring i og utenfor byen. Arkitekt Naseer Arafat og Abdel Aker Afo på ordførerens kontor var våre verter og kontakter.

Gruppa ga tydelig uttrykk for at det gjør inntrykk å se palestinernes situasjon på nært hold. Dette kom spesielt til uttrykk i Hebron hvor israelske bosettere kaster søppel og avfallsvann ned på palestinere som bor på gatenivå. Sterkt inntrykk gjør også muren som skiller bonde fra jord og naboer og familier fra hverandre.

En tur til det hellige land omfatter også både kristne, muslimske og jødiske hellige steder. Jerusalem, Betlehem, Jeriko og Nasareth lar mange av oss møte søndagsskolens bilder i virkeligheten. Det samme gjør et besøk hos samaritanerne på høyden over Nablus.

Palestina er også et møte med god mat og glade måltid. Chefs for Peace sørget for middagen to kvelder og ga oss et av de mange eksempler på mennesker som prøver å gjøre noe meningsfullt sammen på tvers av religioner. I American Colony møtte vi historien til Anna fra Stavanger, levende beskrevet av Odd Karsten Tveit i Annas hus.

Flere avisinnlegg fra deltakere etter hjemkomsten forteller om en engasjert gruppe, og konkrete tiltak er tatt  for å vise sitt engasjement i konkret handling i ettertid.

Add Comment